Natjecanja

Podijeli s drugima...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+

POLE DANCE NATJECANJA I EVENTI
S porastom pole dance zajednice nastala je potreba za organizacijom natjecanja i raznih evenata na kojima će polerice i poleri moći pokazati svoje umijeće, popularizirati i približiti ples na šipci široj publici te, u slučaju natjecanja, osvojiti željenu titulu.

comps cover pic

NATJECANJA
Pole dance (PD) natjecanja su, kao i druga natjecanja, imala skromne početke iz kojih su se tokom godina razvila mnogobrojna profesionalna i amaterska događanja diljem svijeta. Natjecanja se fokusiraju na ples na šipci kao umjetničku i sportsku formu plesa i rekreacije te na njima sude međunarodno priznati poleri, plesači, gimnastičari ili velikani industrije. Među prvim održanim natjecanjima bila su ona u Nizozemskoj 2005. (Miss Pole Dance World), u Australiji 2005. (Miss Pole Dance Australia), u SAD-u 2009. (US Pole Dance Federation Championship) te međunarodno natjecanje koje se svake godine održava na drugoj lokaciji – World Pole Sport and Fitness 2009.
U proteklih par godina međunarodna federacija International Pole Sport Federation pokrenula je inicijativu za uvrštavanje PD-a u popis olimpijskih sportova s nadom da će biti uključen u Olimpijske igre 2016. godine.

HRVATSKA NATJECANJA
U Hrvatskoj se trenutno održavaju tri natjecanja na godišnjoj bazi: Hrvatsko natjecanje u plesu i fitnessu na šipci (nacionalno), Pole Theatre Croatia (međunarodno) te European Pole Show Art Championship (međunarodno). Najstarije natjecanje je Hrvatsko natjecanje u plesu i sportu na šipci koje je priznato je od strane svjetske federacije (IPSF) te pobjednice/i imaju pravo sudjelovanja na kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo (World Pole Sport Championship). Kategorije: juniori, seniori žene, seniori muškarci, parovi. Organizator: Studio I, Zadar
Pole Theatre Croatia prvi put održano je 2014. godine te je dio Pole Theatre franšize iz Australije. Specifično je zbog svog fokusa na umjetničku i kreativnu stranu pole dancea, slavljenje njegove raznolikosti kroz svoje četiri kategorije. Kategorije: Pole Art, Pole Drama, Pole Comedy, Pole Classique. Organizator: Sfitness, Pula.
EPSAC je također prvi puta održano 2014. godine. Kako piše na stranicama natjecanja, cilj mu je: “… pokazati svu ljepotu umjetnosti, plesa i snage na šipci u slobodnoj izvedbi natjecatelja.”  Organizator: Studio I, Zadar.
comps hr

SVIJET
Neka od trenutno najpoznatijih natjecanja na svjetskom nivou su: Pole Art (godišnje, sjeverna Europa), World Pole Sport Championship (London, Ujedinjeno Kraljevstvo), International Pole Championship (Hong Kong, Kina), Arnold Classic Pole World Cup (Rio de Janeiro, Brazil), Miss Pole Dance Australia (Australija) te USPDF (United States Pole Dance Federation) Championship. Popis ostalih natjecanja u svijetu nalazi se na dnu stranice.

EVENTI
Poput natjecanja, broj evenata  također raste svake godine na sveopće zadovoljstvo. U Hrvatskoj za sada nažalost nema ustaljenih PD evenata, ali nadamo se da će se to uskoro promijeniti. U nastavku se nalazi popis najpoznatijih PD evenata u svijetu, ako ste u prilici svakako vam preporučamo da ih posjetite! Ako niste, snimke možete potražiti na YouTubeu. :)
Pole Show L.A. (Los Angeles, California, SAD)
Gravity First (Ciudad de Mexico, Meksiko)
Girl Next Door (L.A., California // Chicago, Illinois, SAD)
Live Dancing Girls  (Nashville, Tennesee, SAD)
Swiss Pole Show (Zürich, Švicarska)

Ostala natjecanja u svijetu:

AMERIKA:
American Pole Fitness Championships 
California Pole Dance Championship 
East Meets West Competition 
Miss Southern Regional Pole Dance Fitness 
Miss Xpose Fitness 
Pole Goddess Competition 
The Great Midwest Competition 

MEĐUNARODNA
Aerial Pole International 
International Pole Championship 
World Pole Sport Fitness 

ARGENTINA
Miss Pole Dance Argentina 

AUSTRALIJA
Asia Pacific Pole Dance Championships 

BELGIJA
Belgium Pole Dance Championship 

BRAZIL
Miss Pole Dance Brazil 

KANADA
Miss Pole Dance Canada 

KINA
China Pole Dance Championship 

EUROPA
European Pole Dance Champion 

ČEŠKA
Battle of the Pole
Pole Stars

ITALIJA
Italian Pole Dance Championship 

MALAZIJA
Pole Stars Talent Showcase 

NOVI ZELAND

Central Pole Dance Championship 

RUSIJA
Pole Dance Federation Russia 
Russian Pole Dance & Fitness Federation 

ŠVICARSKA

Miss Pole Fitness Switzerland 

UJEDINJENO KRALJEVSTVO
Pole Unity 
Miss Pole Dance UK 
The British Isles Pole Dance Champion 
The Essex Pole Dancing Competition 

VENEZUELA
Miss Pole Dance Venezuela 

IZVOR: Learn-pole-dancing.com