Povijest pole dancea

Podijeli s drugima...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+

KRATKA POVIJEST POLE DANCE-a ~ KAKO JE SVE ZAPOČELO I KOME JE UOPĆE PALO NA PAMET?
Pole Dance – ples na šipci – razbuktao se u rekreacijskoj industriji diljem svijeta u zadnjih 20-ak godina. No, jeste li znali da korijene vuče iz gotovo 1000 g. stare prošlosti?
evolution za članak
Vjerovali ili ne, ples na šipci nije se rodio u egzotičnim barovima Amerike. Inačice njegovih začetaka protežu se internacionalnim, pa čak i interkontinentalnim putevima – pa ravno do vašeg najdražeg studija u Zagrebu na Trešnjevci ;). Indija, Kina, Europa i Sjeverna Amerika kolijevke su pole dance fenomena kojem danas svjedočimo.

TKO JE PRVI POČEO?
INDIJA I KINA
U Indiji, primjerice, njegova varijacija može se pronaći u tradicionalnom sportu Mallakhamb ( u prijevodu “šipka gimnastičara” ili “gimnastika na šipci”). Njega su prakticirali isključivo muškarci – that’s it folks, ova šipka nije imala veze sa ženama ;). Za razliku od šipci na koje smo mi navikli, Mallakhamb se prakticira na širokom drvenom stupu sa drvenom kuglom na vrhu koja također služi za izvođenje elemenata. Smatra se da ovaj sport datira još iz 12. stoljeća.  (Slika lijevo)
Nešto sjevernije, u Kini, za što je vjerojatnije da ste čuli ili vidjeli – nastao je Chinese Pole. Chinese pole obično se izvodi na dvije šipke, a njime su također dominirali muški izvođači koji su izvodili nevjerojatne akrobacije u zraku skačući sa jedne šipke na drugu. Šipke koje se koriste u Chinese poleu su također nešto deblje od onih koje se koriste u pole danceu (5 cm – 8 cm) te su katkad prekrivene gumom radi boljeg prijanjanja. Chinese pole više je prekticiran kao umjetnost u cirkusu, dok je Mallakhamb sportskog karaktera. I Mallakhamb i Chinese pole koriste jednaka načela snage i izdržljivosti kao i suvremeni pole dance, a mnogi elementi u pole danceu kakvog ga danas poznajemo preuzeti su upravo iz njih. (Slika desno)          

      Performing_mallakhamb                        chinese_pole_dance                                                                                                               

EUROPA I SJEVERNA AMERIKA
U Europi se ples povezan sa šipkom može pronaći u poganskim obredima slavlja još iz 12. stoljeća, tzv. Maypole dance kojim se slavi festival plodnosti. Maypole dance uključuje ples sa vrpcama oko drvene šipke oko koje se onda te vrpce pletu. Danas se demonstracije tog plesa mogu pronaći na renesansnim sajmovima, pa ako ste u prilici obavezno posjetite ;).
Na zapadu ples na šipci počinje se razvijati 1920-ih godina u sklopu putujućih cirkusa i predstava. Njihove plesačice počele su koristiti kao rekvizit šipke koje su držale krov šatora. Tridesetak godina nakon, 1950-ih, takva vrsta plesa premjestila se iz šatora u barove i počela kombinirati sa elementima burleske. Ples na šipci sa elementima striptiza ili erotičnosti popularizirao se tek 1980-ih godina, prvo u Kanadi a potom i u SAD-u.

PLES NA ŠIPCI KAKVOG GA DANAS POZNAJEMO
Smatra se da je put zapadnjačkog pole dance-a kao oblik umjetnosti i rekreacije počeo kada je Fawnia Mondey Dietrich krenula predavati satove plesa na šipci otvorene za svih. Nakon nje, veliki korak napravila je glumica Sheila Kelley koja je vjerojatno najzaslužnija za boom popularnosti kojeg je ova vrsta plesa doživjela početkom 21.st. Svojom knjigom The S-Factor (2004), prvom knjigom takve vrste do tada, osvojila je srca milijuna žena koje su htjela ponovo pronaći svoju ženstvenost. No, od tada su se razvili razni stilovi plesa na šipci od kojih svaki stavlja naglasak na drugačiji aspekt pole dance-a; kod nekih je to “klasična” senzualnost, kod nekih sportski aspekt, kod nekih ples, a kod nekih pak akrobatski elementi. U svakom slučaju, nije teško u pole dance-u pronaći nešto baš za sebe.
Sa širenjem pole dancea, pojavila su se i prva natjecanja u različitim zemljama sa različitim pravilima. Sada ih je toliko da ih je teško nabrojati, ali najveća od njih su: U.S. Pole Dance Federation Championship, World Pole Sport Championship, International Pole Champion, Pole Art te World Pole Cup.U skorije vrijeme, K.T. Coates, jedna od pionirki kompetitivnog pole dance-a, u suradnji sa International Pole Dance Federation pokrenula je inicijativu da se ples na šipci prizna kao olimpijski sport i uvrsti u Olimpijske igre 2016. Želimo im sreću!

Danas se odvija u rekreacijskim centrima u cijelom svijetu i svakodnevno se povećava broj zaljubljenika u šipku koji ju gledaju kao ples, rekreaciju, sport i zabavu. Pa tako i kod nas u Sportvizija Pole Dance-u :). Postanite dijelom globalnog fenomena i otkrijte u čemu leže čari plesa na šipci, tolike da se ljudi bave njime, na ovaj ili onaj način, već 1000 godina.

Možete se prijaviti za svoj prvi besplatan trening, ili ako još niste sigurni, pročitati 20 razloga za Pole Dance!
pitaju nas zašto se bavimo pole dance-om..zašto se oni ne bave

Ana Goja Alice, instruktorica
Izvori:
Wiki Pole Dance
The Pole Dancing Shop
Ezine Articles